De rottweiler

Home  >>  Rottweiler  >>  De rottweiler

De rottweiler

On juli 22, 2019, Posted by , In Rottweiler, With No Comments

Harde buitenkant, zachte kern: de Rottweiler is een sterke, onverschrokken en zelfverzekerde hond die soms zijn tanden toont als waak- en politiehond als waarschuwing. Maar als familiehond toont de voormalig slachthond zich ook van een andere kant: aanhankelijk, trouw en knuffelig!

De rasstandaard van de FCI, waarbij het ras onder het nummer 147 (Groep 2: Pinscher, Scnauzer, Mollossoide, Zwitserse Hond en Mastiff type honden) wordt herkend, beschrijft de Rottweiler als een hond van de ‘’vriendelijke en rustige sfeer’’, die liefdevol, kindvriendelijk en gehoorzaam is. Ondanks deze rustige en goedmoedige kern van de Rottweiler is hij herhaaldelijk in diskrediet gebracht en is hij nu in sommige landen als lijsthond aangemerkt. In actie- en horrorfilms wordt hij afgeschilderd als aggresieve en bijtgrage hond en ook in de echte wereld werd hij herhaaldelijk in verband gebracht met bijtaanvallen. De schuld ligt bij de mensen die de Rottweiler in het verleden als aggresieve bijtmachines uitbeelden en roekeloos met ze omgingen. Maar ook verkeerd begrepen dierenliefde, die gepaard ging met weinig of een niet consequente opvoeding, resulteerde in soms aggresieve honden.

Of de in principe goede aard van de Rottweilers tot uiting komt, is, zoals bij de meeste rassen, afhankelijk van het houden van de baasjes. In goede en ervaren handen die hem consequent opvoeden groeit de Rottweiler uit tot een solide, graag werkende en aanhankelijk hond, die niet gevaarlijker is dan elke andere hond van zijn grootte. Een goed gesocialiseerde en getrainde Rottweiler is zelfs geschikt als familiehond, die zich in deze rol presenteert als zeer trouwe en betrouwbare partner. Hoewel hij zich meestal ondergeschikt maakt aan één leider, is hij ook loyaal en aanhankelijk aan andere leden van zijn familie. Met kinderen binnen het gezin gedraagt hij zich ontvankelijk en rustig. En ook het samenleven met andere dieren levert, na de gebruikelijke wenningsperiode, over het algemeen geen problemen op. Zelfs als zijn sterke, gespierde lichaam dat niet laat vermoeden, is de Rottweiler in huis een rustige en ontspannen huisgenoot die soms ook graag de benen sterkt. Daarnaast leeft de sportieve en sterke hond zich buiten volledig uit. Hij houdt van spelen en rondrennen buiten en geniet van creatieve sportspelletjes, waarin hij zich goed kan trainen.

Ook mentaal komt hem de veelvuldige, sportieve beweging ten goede. Fysiek en mentaal voldaan toont de Rottweiler zich kalm en gehoorzaam, dan zijn de Rottweilers zelfs zelden nerveus of agressief. Vreemdelingen vinden ze nog steeds verdacht, maar goed opgevoede honden blijven daarbij afstandelijk en terughoudend. Hun uitgesproken waakinstict, hun moedige karakter en niet in de laatse plaats hun fysieke kracht stelt hen in staat om bezittingen te verdedigen met al zijn mogelijkheden, maar dit doet hij alleen wanneer het hem wordt opgedragen door zijn baasje. Zo zijn het vooral de sterke zenuwen en de bereidheid om te werken die de Rottweiler zijn taken zonder tegengeluid laten volbrengen en die hem tot een ideale dienst-, hulp-, en familiehond maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *